2016/10/24

Témázunk - Tabu a szex?

Legalább annyira szeretjük ezt a témát, mint amennyire nem szeretünk róla beszélni. Kínos, meg pirulunk, meg nem is tudom, olyan izé. Még nekem is. Határozottan örültem, amikor egy-két konkrét kérdéssel a gyerekem lerendezte a felvilágosítását, és közölte, hogy köszi, a többit tudja.
A megkönnyebbülést a paranormális romantikusnak köszönhetem, (később meg az NA-knak, de az már túl volt a felvilágosítós korszakon), és az osztálytársaknak, akik már tizenegy-két évesen ilyeneket olvastak, és jól ki is beszélték egymás között. Amin persze fel lehet háborodni, meg lehet rajta sápítozni, hogy de ilyen korán, meg nem nekik való, én bizony egyetlen ilyen könyvet sem vettem el tőle.
Persze, amikor én voltam annyi idős, a legizgalmasabb szexes olvasmányom egy Szex, szerelem, család nevezetű vékony könyvecske volt, ami címszavakban elmagyarázta a lényegesebb dolgokat a szex körül. Jobb is, hogy ettől megkímélhette magát a lányom, mert miután forgattam kicsit, meggyőződésemmé vált, hogy a létező összes nemibetegség tünete mutatkozik rajtam, pedig hol voltam én még akkor a pasik nemesebb testrészeitől. Tudta a fene, hogy anélkül nem megy, azt nem írta a könyv. Úgyhogy inkább egy jó kis PNR (paranormális romantikus), mint bármelyik szex-enciklopédia, még ha nem is ilyen céllal írják az erotikus történeteket.

Aki rendszeresen olvas, gondolom tudja, hogy nekem a romantikus regény vörös posztó. Ezt a témát hanyagolhatjuk is, fő a békesség. Ha viszont PNR-ről, vagy alapból kefélős könyvről van szó, annyira már nem állok ellen. Nagyon ritkán van olyanom, de akkor gondolkodás nélkül kézbe veszek egy Showaltert, egy Maya Banks-t, vagy egy Sylvia Day-t, még ha tudom, hogy egyéb, nívóbeli kifogásaim biztosan lesznek velük.
Hogy kell-e szex a romantikus regényekbe? Hát persze, különben mi értelme ilyen könyveket olvasni? Az más kérdés, hogy nem tud mindenki jó szexjeleneteket írni. Őszintén szólva én sokkal jobban szeretem azokat a szexeket, amiket pasi ír, és nem echte pornókönyv. Ken Follettet sokszor éri az a vád, hogy túl sok a szex az egyébként történelmi regényeiben. Megértem a háborgókat, az ember nem számít ilyesmire egy családregényben, viszont mégsem értem, mert ha nem szexelnek, akkor hol van a történelmi hűség? (:D) Elvégre már öregapáink is műveltek mindenféléket öreganyáinkkal. Az élet része, és hacsak nincs valami bűnrosszul megírva, engem egyáltalán nem zavar, nem lapozom át, és nem igyekszem túlesni rajta. Nem bír nagyobb jelentőséggel, mint egy vámpír-ármány vagy egy drámai jelenet a kávézóban.

A Szürkekönyvvel belőtte valaki a köztudatba a mamipornó elnevezést, és ezzel a jelzővel a népesség nagy részét kizárták az olvasóbázisból, legalábbis elméletben. Meghallom, hogy mamipornó, és azonnal megjelenik előttem egy szottyadt testű, lógó mellű, kielégítetlen nő otthonkában, akinek egyetlen boldogsága a receptcsere mellett a Mr. Grey-félék épp aktuális perverziója. Roppant degradáló, még akkor is, ha mindenki használja, és akkor is, ha én nem olvasok ilyeneket. Nem érdekel az ilyen direkt módon arcomba tolt szexnek nem is nevezhető valami. Nagy divat defektes szereplőket felvonultatni, mert milyen csodás is, amikor két megtört lélek egymáson veri le a gyermekkor frusztrációit. Semmi életszerűt nem látok benne. Nem mintha nem lennének defektes emberek vastag pénztárcával, drága autókkal, és konzorciummal a hátuk mögött, inkább az ezzel a problémám, hogy ezek az emberek nem lesznek egyszercsak nagyon szerelmes kezesbárányok, akikkel aztán azt tesz a nő, amit akar. Mert ez nem így működik. Nem árt szem előtt tartani, ha az ember lánya ilyen könyvre kíván rá, hogy ne akarja, hogy  a párja is hasonló állat legyen.

Van a Librinek (meg gondolom, a többinek is, csak most hirtelen ezt dobta a gugli) erotikus szekciója, meg kell nézni a címeket. Próbálok nem röhögni.
A hűség a kutyáknak való - csodás Athenaeumos megjelenés. Elég nagy felzúdulást váltott ki ez a cím, amin a kiadó jól be is sértődött, mert nyilván nem tudja (és nem is akarja) önmagától függetlenül szemlélni a saját eladnivaló könyveit. Nem is kell, de meglepődni sem érdemes a reakciókon, gyakoroljunk némi önkritikát néha, csak úgy a látszat kedvéért legalább. Most komolyan, marketingtananyag, első lecke: mit akarok eladni? Mit sugall a termékem? Mire akarom rávenni a célközönséget? Mivel lehet meggyőzni, hogy ezt válassza? Ezzel a címmel? No comment. (bár el tudom képzelni, hogy esetleg megy a könyv, mindennek megvan a maga olvasói rétege.)
Aztán ott van Mr.O - az akcióba lépő orgazmus. Ígéretesnek tűnik. Mármint idézőjeles módon. (mintha lett volna egy sima O cimű könyv is, még régen, amikor az erotika a könyvben még szenzáció volt, és abban mintha nő lett volna. Ijesztő, mennyire kiművelt vagyok ezen a téren... mindegy, most itt a párja.)
Kőkemény - csodás a fülszövege. Mintha maga az aktusok leírása már kevés lenne, elindult egy 'ki tud nagyobb tirpák lenni' verseny. Ritkán mondok ismeretlenül íróra ilyet, de hogy nagy gyökér lehet, az tuti.
Szóval köszönöm, de én ezeket nem kérem.

Ami engem vonz, ahogyan pl. Moning kezeli az erotikát. Merthogy ott ugyan sokáig nincs szex, mégis izzik a levegő a szereplők között, és persze a történet enélkül az izzás nélkül is megállja a helyét, ez inkább csak a hab a tortán. Van is, meg nincs is. Tökéletes. Amikor meg kicsit konkrétabb dolog történik, abban benne van az összes kívánt keménység és lágyság, a szexkönyvek fájdalmas lelki defektjei nélkül. Azért vagyok képes újra és újra elolvasni ezt a sorozatot, mert nem lehet megunni se a történetet, ami mindig szolgál valami újdonsággal, kiegészítő infóval, ami addig elkerülte a figyelmem, se a Barrons és Mac közötti valamit, ami hol ilyen, hol olyan. De pont jó így. (na, lelkendezés befejezve.) És szerencsére Moning nem esett abba a hibába, hogy a kilencek szerelmi életének önálló köteteket szentelne, vagy az erotika javára kiesne a történet a ritmusból. Fontos az egyensúly.

Ami nagyon tetszett legutóbb, az a Nyaraló úszómedencével szexuális töltete volt. Így csak egy pasi tudja leírni, hogyan vágyik a nőre, hogyan cserkészi be, mit tesz meg érte. Persze, ez itt is csak amolyan mellékes szál volt, már amennyire ez mellékes lehet, mert azért rendesen pörögnek a téma körül a könyvek, csak van, ami direktben teszi, van, ami meg visszafogottabban. Egyes könyvek egyszerűen igénylik az erotikát, vagy a téma, vagy a szereplők személyisége miatt. Mert emberi, mindennapi, és mégis, tud nagyon különleges is lenni.

Többiek:
Zakkant

21 megjegyzés:

  1. Mindig megdöbbenek, mennyi az erotikus az újdonságok közt - most is, hogy rákattintottam erre az erotikus irodalom szekcióra, amit belinkeltél... Ezeken valahogy átsiklik a tekintetem a boltban is, nem tudnak lekötni. Valóban nagyon istenítjük Moningot, de hát mit lehet tenni, tényleg jó szexet ír, illetve pardon, jó történetet ír, amiben helyén van a szex is. :) És a szereplők közti izzás, a dinamika változása nagyon fontos. Meg valahogy nem fekete-fehér az egész Barrons és Mac közt sem. Nem az megy, mint más olyan cselekményekben, amiknél végülis összejön a két szereplő. Nem követi a szabályokat, teljesen rendellenes minden, de mégsem defektes, teljesen egyedi lesz a kapcsolatuk. Kíváncsi vagyok érdekes tud-e maradni még a történet befejezésében is, bízom Moningban.

    A mamipornó tényleg degradáló jelző, írhattunk volna valami mást is a címbe, most már persze mindegy. Ez a néni a képen... :D Én meg vártam a sok skótszoknyás pasit!! Na jó, azért egyet kaptam. ;)

    A Nyaraló úszómedencével - nem is gondoltam, hogy fontos benne a szexuális töltet. Na az ilyesmit szeretem, nem kell a borítóra is a félmeztelen félisten, mégis találsz benne valami izgalmas pikantériát a téma és annak kifejtése miatt. :)

    A felvilágosításra meg: nem érdemes kivenni a gyerek kezéből, egyébként meg így is -úgy is megtalálja. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sztem ezt a sorit már nem lehet elrontani. valamikor a közepe táján volt rá esély,de szerencsére a Dani-féle időszakadékot is áthidalta, nem is akárhogy. és szerencsére nem hallgat az olvasókra, különben Dani még mindig pelenkás lenne, mert az olyan cuki. úgyhogy én is bízom Moningban, sztem nem rontja el.

      hehe, én nem írtam a címbe mamipornót. :D
      nem akartam túl sok pasit betenni, mert igazából elég sovány ám a jó kiltes fickós képválaszték. kell hagyni a következő témázásra is. :D

      a nyaralósat csak ajánlani tudom. szeee is először el akarta dobni, végül mennyire bejött neki.

      Törlés
    2. "Dani-féle időszakadék", na ez milyen jó, be kéne tenni a Glossaryba a végére. :D

      Tudom, csak az alcímben volt, a témakiírásban. :)
      Óóó, akkor ezért csepegteted csak lassan a szép, fess kiltes fiatalembereket. *-*

      Jaja, kell Koch, már nagyon rádumáltatok. :)

      Törlés
  2. Jaj igen, Moning nagyon jól csinálja ezt a van is valami, meg nincs is semmi, de még is ad az olvasóknak és tényleg izzik a szereplők között a levegő és ez bőven elég! Mondjuk a Felföldes sorozata amiben mindenféle lőcsök és hatalmas dorongok vannak az nagyon furán jött le a Fever sorozat után. Ezeket az erotikus címeket a Mr. Orgazmus színre lép részig tudtam olvasgatni, ez nagyon nem kategória... Lehet hogy jók, de az ahogy tálalva van, a borító, meg minden annyira nagyon nem. Amúgy a szexről szerintem jobb ha beszélünk és írunk mert a gyerekek tényleg egyszer megkérdezik, és akkor valamit mondani kell, vagy legalább ajánlani nekik vmi jó felvilágosító könyvet :D Nem olyanokat, amiket mi olvastunk, mert azok eléggé bénák voltak sztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én megbocsájtom neki a Highlandereket, valahol neki is el kellett kezdenie. (nekem nagyon bejött. guilty pleasure, meg tudom, hogy gáz, de akkor is.)

      el tudom képzelni, hogy a sok szexkönyv között van jó, nade ki az, aki a sok szenny közül ki tudja azt kaparni? meg ami másnak világklasszis, én attól még kaphatok hülyét. szóval ezt így nehéz megmondani. arra a pár alkalomra bőven megteszi az a 2-3 írónő nekem, keresgélni nincs idegzetem.

      a suliban is vannak már felvilágosítóórák, a szülőknek nem a nulláról kell kezdeni. :D mondjuk az abortuszos videót kitiltanám innen, elég nagy sokk nekik. és semmitől nem menti meg őket.

      Törlés
    2. Én angolul akarom a Highlandereket. Úgy is gáz? Almighty penis, meg minden? :D

      A sulis felvilágosítóórák egy valamivel egyenlőek: masszív röhögéssel. :D

      Törlés
    3. Szerintem igen :D, de egy ekkora Moning rajongó, mint te, igenis olvassa el! ( Kötelező.)

      Törlés
    4. fogalmam sincs, angolul milyen lehet, de azt hallottam, át kell rágni az elején magunkat, hogy az utsó részek már tényleg jók legyenek.

      Törlés
    5. Az mondjuk fárasztónak hangzik... De akkor sem akarom kihagyni.

      Törlés
  3. Érdekes, hogy te, mint Anyuka ( jujj :D, sosem gondolok amúgy így rád), hogy látod ezt a szex és felvilágosítást kérdést. Azt hiszem, hogy én nem lennék ennyire laza, viszont egy pararománcban nincs több, mint amit egy-egy sorozatban lát az ember.
    Ez a kőkemény... hát ez... ez... kíváncsi vagyok, mennyien fognak rácuppani.

    Nem akarom dicsérni Moningot, mert már megtettétek helyettem. ( Danis időszakadéééék? )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zenka te meddig is olvastad a Fevert? Csak hogy ne spoilerezzünk véletlen. :D

      Törlés
    2. Iced volt az utolsó.

      De ez a spoiler most jól esett :). Nem tudom, mit akartok vele pontosan mondani, de tetszik... :D

      Törlés
    3. Ez azért akkor egy elé nesze-semmi-fogd-meg-jól spoiler volt. :D

      Törlés
    4. + g (de nem a pont) :D :D

      Törlés
    5. kitalálok még pár szóvirágot, ha ezzel rá bírom venni Zenkát a folytatásra. :D
      a lényeg, hogy Moning baromi tudatosan építette fel a könyvet, minden apró részlethez vissza tud nyúlni és felhasználni. (vagy nem volt tudatos, csak egyszerűen így sikerült, de nem is ez a lényeg.)

      Törlés
    6. Szerintem tuti tudatos volt. Vázlathegyei lehetnek. Elvégre Rowling is tudta már az elején, hogy ér véget a HP. Máshogy nem tudják ezeket jól végigvezetni. Oké, biztos vannak improvizatív pillanatok, meg átírások, de azon túl egy elég gondos előretervezés kell. Moning sokat variált, de szerintem leginkább csak a kötetek számával, sztorik összefűzésével, vagy szétválasztásával. A végkonklúzió ugyanaz lesz gondolom. :)

      Törlés
    7. el tudom képzelni, hogy van egy titkos szobája, ami úgy néz ki, mint a rendőrök fala, ami teli van aggatva cetlikkel, térképekkel, nyilakkal, nevekkel, és oda senkit nem enged be, nehogy kiszivárogjon valami. :D
      egyébként már az elején nagyon jól bevezette, nem tudom, emlékeztek-e. állítólag megálmodta az egészet az elejétől a végéig, és nem akarta megírni, mert ő nem ilyen történeteket írt, és addig tologatta, hogy belebetegedett, aztán egyszercsak teleírta a lakás falait a vázlatával. jó kis marketing ez is, bár nem tudom, mennyire igaz.

      Törlés
    8. Szerintem higgyük el. :) Mert miért ne? :)

      Törlés
  4. „És szerencsére Moning nem esett abba a hibába, hogy a kilencek szerelmi életének önálló köteteket szentelne, vagy az erotika javára kiesne a történet a ritmusból. Fontos az egyensúly.”

    Csak nem Nalani Singh-re történik utalás? :-D Ha igen, nos, valóban. Amennyit pl. az angyalos sorozatban látunk belőle, izgalmas lehet a háttérvilág, a karakterekben is lenne potenciál, de... az a tömény, romantikával kevert szirupos erotika és a kilométerhosszú, unalmas és ízléstelenül fordított szexjelenetek...


    Én felvilágosító füzetkékkel kezdtem és anyukámnak el kellett magyaráznia a történetet. :-) Én ugyanis a koromnak megfelelő fantasyt olvastam. Az első iskolai felvilágosító óra akkor volt, amikor már vagy négy éve „nővé értem”, a védőnőhöz pedig nem érdemes semmilyen problémával sem fordulni, szóval erről ennyit.


    Szerintem a legszínvonalasabb pornót továbbra is a fanfictionok között találni, és a fanfictionoldalak nagyon segítőkész és hatékony keresőmotorokkal rendelkeznek, egyszerűen könnyebb válogatni, mint egy könyvtárban vagy könyvesboltban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem csak Nalini, oldalakat lehetne megtölteni népes családok, testvériségek, barátok, szövetségesek nemi életével. (Ward, Cole, Kenyon, Showalter, Ione, stb...) és hát ja, a háttérvilág biztos jó lenne, ha lenne. :) oké, van, de csak papírmasé az egész.
      fanfiction - én ilyeneket nem olvasok. jobb szeretem a rendes könyveket.:D

      Törlés