2016/04/05

Gail Carriger - Heartless

A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van... ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá. Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet -- és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata -- Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék.
Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe?
KÖNYVMOLYKÉPZŐ 

Alexia gyerekterhe, kiterjedése, mozgása, meg mindegy egyebe igen kiterjedt már, így a 8.hónap környékén. Úgy tűnik, ez Lord Maccont egyáltalán nem zavarja, sőt, kifejezetten örül, hogy egyre nagyobb feleséget birtokolhat, Alexiának viszont egyre inkább útban van, nagyjából mindene. Nem tud lehajolni, a komornyikja menekül az öltöztetés lehetősége elől, sőt, egyik alkalommal annyira szűkében volt segítségnek, hogy Lord Akeldamát kellett igénybe vennie. Komoly volt a helyzet.
Az, hogy a királynőt meg akarják gyilkolni, mindezek mellett csak apróság. Egy szellem adta ezt tudtukra, nem éppen olyan körülmények között, ahogyan azt az illem megkövetelte volna, de nem sokáig problémázhattak ilyesmit, meg kellett oldani az ügyet. A megoldás cseppet sem volt kellemes mindenkinek, mindenki múltjából előkerült valami kis csontvázacska.

Imádom ezt a sorozatot. Képes vagyok éveket várni a magyar fordításra, mert megéri. Olyan csodás szóvirágokkal vagyok megörvendeztetve, amitől a lelkem százfelé szalad, ráadásul a humora is isteni. Egyszóval hozza a szokásos Carriger-formát: abszolút természetfeletti, teljességgel urban fantasy, és megfelelő mértékig steampunk. Végigvigyorogtam az egészet, igazán jólesett már Alexia társasága és földhözragadt gondolkodásmódja. Meg persze a farkasokat sem lehet hanyagolni.
Az elején volt egy kis zavar nálam, hogy ki az a Biffy és miért haragszik oly nagyon, meg ki az a Floot, aki nem Biffy-e talán, esetleg Boots, de nem. Mégiscsak három év telet az előző résztől, nem olyan meglepő, hogy nem emlékszem holmi apróságra. De megoldódik a dolog, valami fogalmam lett róla, mi történt Biffyvel, bár túl részletesen nem sikerült felidézni, Carriger nem az az önismételgető típus. Majd az újraolvasás megoldja.
Vannak kedvenc szóképeim, amik kicsit zavarosak, és nincs feltétlenül túl sok értelmük, de pont ettől olyan gyönyörűségesek, mert ilyesmiket nem nagyon lehet mostanság olvasni: frekvenciakiegyenlítő szelepkristályt az étermagnetikus átvitelekhez, vagy az emocionális nedvek zavara.
És a humora is nagyon a helyén van, nem beszélve Lord Akeldama burjánzó becézéseiről.

És hogy miért kellene olvasnotok? Mert nagyon ritka az ilyen könyv. Hogy úgy egyébként a világban milyen gyakran fordul elő ez a stílus, azt nem tudom, de a Tarabotti-sorozat olyan nyelvi és hangulati világ, amit vétek lenne kihagyni. Szórakoztatóan modoros, és könnyeden Viktória-korabeli. Nem is tudom más környezetben elképzelni ezt a történetet, mint az 1800-as években, ahol rendkívül fontos volt a látszat, a ruhák, a kiegészítők, ahol még volt társadalmi etikett, és meg kellett felelni bizonyos elvárásoknak, ahol még a vámpírok is akkor vitték valamire, ha kellően piperkőcködtek. Ehhez maximálisan alkalmazkodik a nyelvezet, ami legalább akkora humorforrás, mint a karakterek vagy a történések. A steampunkos találmányok mellett simán megférnek a vérfarkasok és a szellemek, és közben senki, még a vámpírok sem veszítik el a legalapvetőbb jellemvonásaikat.
És, bár ez egyéni preferencia kérdése, ami miatt roppant vonzó ez a sorozat, hogy Alexia csúnya. Vagy legalábbis nem szép. A Lord imádja, ehhez kétség sem férhet, de soha nem hangzik el vele kapcsolatban, hogy szép lenne bármilyen szögből. Annál inkább karizmatikus, okos, és igen tehetséges problémamegoldó. Ezeken a nagyon fontos dolgokon alapulnak a történetek is. Probléma van, Alexia megy, és lehengerlő stílusban megoldja. Az eszével, a rögtönzőtehetségével, a rábeszélőképességével, a pozíciójával.

9 megjegyzés:

  1. Jó kis poszt lett! Idézeteket nem hozol? :) Jaj a crystalline valve frequencer! :D Hehe, a ya-soorzatában is központi szerepet játszik. ;)
    Én is szerettem ezt a részt, és igen, igazad van, hogy tök jó, hogy tökéletlen a hősnő, nagy az orra, és kerekdedek az idomai. :) Plusz még a gyerekteher is csak ellehetetleníti. ;) (Infant Inconvenience! :D)
    Floote-ra és Biffyre sem emlékeztél? Ejj! Na de ki az a Boots? (ejj nekem is!)
    Vajon mikor jön a befejező rész?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Boots az valami Bootbottleflips vagy valami hasonlóan hülye nevű pasi, ő is valami komornyikféle.
      kerestem idézetet is, találtam is, csak nem tudtam választani. :D ha beteszem, spoiler, meg lehet, nem is vicces, kiragadva a szövegből, úgyhogy inkább hagytam.
      sztem ez a rész klasszisokkal jobb volt, mint a harmadik.

      Törlés
  2. Hehe, nekem úgy jött át, hogy Alexia külsejével semmi gond, csak nem elég légies a kor ízlésének, meg hát az orra, persze... de egy nagy orr nem akkora gond, mint három évig váratni a rajongókat, aztán csodálkozni, hogy nem veszünk sorozatokat ; ) tényleg csak a klafa fordításnak köszönhető, hogy nem vetette még rá magát mindenki angolul a folytatásokra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. aha, nagy az orra, meg illetlenül túl sok van rajta mindenből (:D), meg ugye olaszos kinézete van egy viktoriánus korban, szegénykém halmozottan hátrányos minden téren. hogy az arca szép-e vagy nem, asszem, inkább nem, mint igen. de ez így pont tökéletes.
      úgyis van a befejező részig megint egy olyan 3-4 év, simán meg lehetne próbálni angolul. :D (én egyébként elkezdtem, mert baromira érdekelt, hogy ilyen befejezéssel milyen lesz a folytatás, de még nem tudok nyilatkozni.)

      Törlés
    2. Igen, nem hófehér a bőre pl. az is a kor elvárásai ellen van. :)

      Törlés
  3. El sem hiszem, hogy végre megjelent! Már kezdtem letenni róla, pedig én is rajongom a magyar fordításért, annyira jó lett. Persze, további Carriger sorozatokba nem kezdek magyarul, mert ... Köszi a bejegyzést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sajna attól nem kell félnünk, hogy Carrigertől új sori jönne. :( pedig jó lenne. :))

      Törlés
    2. Hogy megjelent, az erős túlzás. Még mindig csak "Előjegyezhető" státuszban van a KMK oldalán. :(

      Törlés
    3. pfff... tényleg. sztem a könyvfesztre hozzák, de én már nem merek mondani semmit.

      Törlés