2013/09/08

Goodreads-es widgetek használata

Gretty írt már róla, hogyan kell regelni a Goodreads-re és hogyan kell elindulni rajta, miket kell beállítani, én most azt szeretném bemutatni, milyen widgeteket tudtok beilleszteni a blogotokba.
Ezeket a widgeteket lehet egy htm-dobozba is másolni, lehet mindegyiket másikba (szerintem ez a célszerűbb, mert jobban elkülönül.) A blogon a html-doboznak nem kell címet adni, mert a widget már eleve meg van címezve a saját dobozán belül.
Igyekeztem érthetően és részletesen leírni, melyik sor mit jelent, de ha valami nem világos, kérdezzetek, mert én nem vagyok olyan profi ebben, mint Gretty.
(a képek kattra remélhetőleg olvasható méretűre nőnek)

1 - Maga a widget a 'My books'-ra kattintva érhető el:


2 - A személyre szabás menete és módja:


Nem hiszem, hogy bővebb kifejtést igényelne. Itt tetszőleges számú lista összeállítható tetszőleges összetevőkkel. Az a lényeg, hogy ha szeretnétek mondjuk listát a blogra a kedvenceitekről, a várólistáról, és az aktuális olvasmányról, minden egyes blokkot külön-külön be kell másolnotok a blog html-dobozába. A 'select shelf' a saját címkéitekből fog válogatni, indításként csak az alapok vannak meg: az olvasottak, az aktuális olvasmányok, és a 'want to read', ami a várólistának felel meg. 
A könyveknél mindenki maga adhat saját címkéket a könyvekhez, de sztem erről Gretty majd írni fog. (ha nem akart, akkor most megtudta, hogy akar.:D)

3 - Legfrissebb mozgásod a GR-en


Ez a widget megmutatja a legutolsó tevékenységeidet, kit jelöltél be, mit olvastál el, melyik könyvön mozogtál, ennél is minál magasabb a mutatószám, annál többet ad ki.

4 - Könyvek képes listázása


Ez a widget is témára listáz, csak egészen sok könyv megjelenítését be lehet állítani (akár 50-et is, nem tudom, mi a felső határ). Érdekessége, hogy borítókat jelenít meg, összezsúfolva egymás mellé, szélesvásznon vagy keskenyen, beállítás kérdése.
Alapból a borítók mögött az egyes könyvek linkjei vannak, de ezt ki lehet szedni a pipával, mint ahogyan a doboz címmegjelenítését is.

5 - Általános widgetek


Ki lehet tenni a kis gr-es képet a blogra, be lehet illeszteni a gr-es oldaladra mutató linket az email láblécébe, és a gr-re felvitt idézeteidet random módon hozza az oldaladra.

6 - Az éves kihívás

Be lehet állítani, hogy egy év alatt, hány könyvet akarsz elolvasni, és az elolvasott könyvek frissítésével naprakészen látod, mennyi van még hátra, és hány százaléknál tartasz. 
A kép két részből áll, a felső rész maga a widget, az alsó a használata, ami a főoldalról működik.

Van még egy csoport-widget is, ami egy linkkel van kiemelve. Arra katt, és egy ugyanolyan felületre jutsz, mint a fenti widget, be lehet állítani mindent, mint az előbb, és ott a kód, ami a csoportlistát adja.



Linkek egy helyen:

16 megjegyzés:

  1. Na, ezt most hirtelen nem értem tisztán, de már éjfél lesz lassan, és én reggel óta itt ülök a gép előtt. :)
    Köszi a posztot!
    Menni fog ez mindenkinek, vagy ha nem, hát írunk még róla. ;)

    VálaszTörlés
  2. Mindig kerestem, hol lehetnek ezek az "izék" (mert nevet nem tudtam), és eddig a szemem kiszúrta, nem vettem észre. Úgyhogy köszi az útmutatásért. <3

    VálaszTörlés
  3. Gretty, ha előtted lesz fogod tudni, de ha elakadsz, kérdezz.:D
    abstractelf, örülök, ha segíthettem.:)

    VálaszTörlés
  4. Amúgy ám most esett le számomra, hogy nem csak a profilbeállításoknál lévő alap widgetek vannak, hanem gyakorlatilag szinte mindenhez hozzá lehet rendelni.
    Képzeld, például a Karen Chance Fan Clubnak is lehet külön csinálni ilyet. Hát istenkirály! :D
    Ki is teszek mindjárt valamit az oldalamra.

    VálaszTörlés
  5. aha, ebben az a jó, hogy egyetlen helyen legyárthatsz akár ezer widgetet is, ezerféleképpen, ahogy éppen ébredtél, bármiről.:)

    VálaszTörlés
  6. á, egyszer vagy két éve kiraktam, másnap leszedtem :D örülök, hogy már nincsenek tele a blogok moly-widgetekkel, jól belassult némelyik, főleg, akinéál hősz borítónak kellett oldalt megjelennie =)
    amúgy meg éljen a LibraryThing, picit elhidegültem a Goodreadstől, mióta megvette az Amazon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. látod Zerge, nekem ez azért jó, mert nekem halál mindegy az amazon is, a barnes and nobels is, meg bármelyik másik is, mivel semmi közöm egyikhez sem, és nem is lesz soha.:D
      nekem nem tetszik a LT felülete.
      (még jó, hogy van alternatíva, mert aztán onnan is kivágnánk, ha véletlenül meg merném jegyezni, hogy nem jön be a háttér.:D)

      Törlés
  7. muhahaha, engem nem vágtak ki LTh-ről, pedig megírtam, hogy az új barna szín nem csokira emlékeztet, hanem valami egészen másra :D:D:D Tim Spalding tanulhatna Bencétől, milyen a szigorú de igazságos Kedves Vezető :D
    Nekem sincs közöm egyik multihoz sem, csak épp kinek van kedve megvárni, amíg majd ott is hátrasorolják a népszerű, de üzleti szempontból nemkívánatos értékeléseket? =)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zerge! Tudsz eleve választani, hogy hány csillagos értékelést akarsz látni és olvasni. ;)
      Tök mindegy, hová sorolják, én attól még el tudom magamnak különíteni a cukizást a keményvonalas kritizálástól is.

      Törlés
  8. Zerge, hülye vagy. :DDD
    hallod, én megvárom. némelyik könyvnél többezer értékelés van, ha azt valaki sorolgatni akarja, én bizisten megengedem neki.:D
    de egyébként nincs értelme sorolgatni. én ugyan 1 pontnál többet sose adnék Fejősnek, viszont mégis mennyien oda vannak érte. nem rajtam fog múlni, ha rajtuk marad az áru.

    VálaszTörlés
  9. ebben is van ráció :D
    amúgy az ulpius-könyvek, köztük fejőssel olyan szinten vannak egyfolytában leárazva, hogy szerintem ezek abból élnek, hogy szombaton nem adnak el könyvet =)

    VálaszTörlés
  10. Gretty! valamiért nem megy a válasz a kommentre, megpróbálom így. Ezt a funkciót ismerem, három éve goodreadsezek körülbelül, de újabban nekem valamiért nem működik. Nem is olyan újabban, hónapok óta. :D

    VálaszTörlés
  11. ööö, a blog html dobozába? a html szerkesztésén belül? vagy pedig az oldalsávban kell csinálni egy html boxot? (ha egyáltalán lehet ilyet, én aztán értek hozzá :D).
    Fú, ez nekem egyelőre nagyon magas, még nagyon szoknom kell a gr-t, alig találtam meg tegnap, hogy hol lehet update progress az adott, most olvasott könyvnél. De aztán meglett. A többihez még hozzá se nagyon szagoltam, bár régebbről vannak felvitt olvasmányaim.

    VálaszTörlés
  12. csak a blog.hu-t ismerem, ott biztosan html-oldaldobozt kellene oldalt csinálni.

    VálaszTörlés
  13. az oldalsávba, amikor a dobozokat kiválasztod, hogy mit helyezz be, a html-est kell keresni.

    VálaszTörlés
  14. Sikerült! :D Tádáámm, vannak GR widgetjeim! :D

    VálaszTörlés