2011/11/11

Világörökség

Egy csodaszép albumot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. A Partvonal kiadó egy új, kibővített kötetben megjelentette a teljes UNESCO-s világörökséget.
50 évvel ezelőtt az asszuáni víztározó gát építése közben a Nílus egy jókora területét víz árasztotta el, ami felhívta a figyelmet az ott lévő történelmi kincsekre, amik az ilyen balesetek során végérvényesen károsodhatnak. Az UNESCO felismerte, hogy ezeket a pótolhatatlan csodákat valahogyan meg kell védeni, ezért elindította a műemlékvédelmi kampányát, amihez aztán sorra csatlakoztak az országok politikai hovatartozástól függetlenül, hiszen minden területnek vannak megóvásra váró emlékei. Ez a mozgalom ráébresztette az emberiséget, hogy közös kincseink vannak, amiket védeni és ápolni kell, és létrejött a Világörökség Egyezmény. Az UNESCO Világörökség listája minden évben bővül, az országok felterjesztik a kincseiket a Bizottsághoz, aminek az a dolga, hogy a világörökség kincsei minél sokszínűbben, és  sokrétűbben képviseltesség magukat.
A csodaszép helyszíneket figyelemfelkeltő képekkel illusztrálják, egyszerűen öröm lapozgatni. Az album elején van egy kis segítség, hogy hogyan és mi alapján lehet benne keresni, hiszen több száz helyszín kellett, hogy beleférjen, és hiába nagyon vastag, a terjedelem azért véges. Épp ezért kép ugyan van mindenről, de inkább figyelemfelkeltő, mint részletekbe menő, és minden helyszín történetéről van egy kis rövid összefoglaló.
Az albumot többféle módon lehet forgatni: lehet keresni konkrét helyszínre, földrészenként és azon belül országonként, és rá lehet keresni a konkrét világörökségre is, a betűrendes útmutató alapján. Magában az albumban a helyszínek a felvételük ideje szerint vannak csoportosítva, kezdve 1978-tól, egészen 2010-ig, amikor is tavaly felkerültek a listára az utolsó helyszínek.
Az eddig megjelentektől eltérően ez az album a teljes világörökség részét képező anyagot tartalmazza, mindenről van benne szó, ami felkerült a listára. Nem olcsó, de nagyon igényes, és jól kezelhető kiadvány, mindenképpen tökéletes útmutató arra az esetre, ha egy-egy helyszín után részletesebben szeretnénk érdeklődni.
A könyvet köszönöm a Partvonal kiadónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése