2017/02/24

Rájuk vetettem a figyelmem

Stephen Hawking - Fekete lyukak
"Azt tartják, a tények néha furcsábbak a fantázia szüleményeinél, és ez sehol másutt nem igaz annyira, mint a fekete lyukak esetében. A fekete lyukak különösebbek, mint bármi, amit csak a tudományos-fantasztikus írók megálmodtak."
Stephen Hawking professzor 2016-ban két előadást tartott a BBC Reith-előadássorozatában, arról a témáról, amelyik már évtizedek óta foglalkoztatja őt - a fekete lyukakról.
A legendás fizikus ebben a két, maradandó élményt adó előadásában kifejti, hogy csak akkor juthatunk közelebb az univerzum titkainak feltárásához, ha megértjük a fekete lyukakat és azt a kihívást, amelyet ezek az objektumok a tér és az idő természetére vonatkozóan jelentenek.
A fekete lyuk a csillagászat gömbvilláma. Szerintem félelmetes, hogy van valami cucc az űrben, ami beszippantja a dolgokat, aztán ki tudja, hol kötnek ki.

Chris Moore - Mocskos meló

Ez már csak azért is érdekes, mert egyrészt újranyomás, felújított, újraszerkesztett és újratördelt formában, másrészt meg hamarosan jön a második része. Moore könyveivel elég felemás a kapcsolatom. Nem szeretem a humorát, bár ez nem az ő hibája, alapvetően a humoros könyveket nem szeretem, de ez annyira jól össze van rakva, és pont eltalálta az ízlésemet a kellemesen abszurd feketehumorával, hogy már nagyon régóta várom a folytatását.

Susan Barker - Inkarnációk

A történet főszereplője Vang, a pekingi taxisofőr, aki egy nap különös levelet talál a kocsija szélvédőjén. Nyugtalanító sorok, melyek írója mintha egyre közelebbről figyelné meg őt és a családját. Vang nyomozni kezd a titokzatos, furcsa, de felkavaró levél nyomán, amelyet továbbiak is követnek. Mindegyikből a kínai történelem egy-egy meghatározó, ám véres, szenvedélyes és intrikákkal teli korszaka tárul fel, melyben az egyéni lét már-már kilátástalannak tűnő, folytonos küzdelem. Rokon lelkek találkoznak valami ellenállhatatlan erő hatására, majd törnek egymás életére. Vangot mágnesként vonzzák ezek a több száz éves történetek, és azon kapja magát, hogy nyakig ül egy rejtélyben, melyet ki kellene bogoznia – miközben az ismeretlen leskelődő által mozgatott szálak eltéphetetlen hálója egyre jobban befonja őt is és a családját is.
Vajon mi köze lehet egy hétköznapi taxisofőrnek a kegyetlen Csia-csing császár elleni merénylethez, az ópiumháború idején ügyeskedő kisemberekhez, a maoista korszak félelemmel teli légkörében élő gimnazista lányokhoz?
Ez nagyon jól hangzik. Szeretem az olyan könyveket, amikben a történelem mellett lélek is van, bár igyekszem nem hagyni magam megtéveszteni a címmel (pedig egyből Szepes Vörös oroszlánja jutott eszembe, bár gondolom, semmi hasonlóság nincs a két könyv között.)

Chuck Wendig - Halálmadarak

Wendig stílusa nálunk is megosztja az olvasókat. Én nagyon bírom, bár tény, hogy az érzékenyebb széplelkűek inkább kerüljék: sok a káromkodás, vulgáris, sokszor nyers és erőszakos, de ez engem cseppet sem zavar.
Az első részt imádtam, és a folytatás is mindenképp kell, ami majd valamikor áprilisban lesz esedékes.
Magyar borítót egyelőre nem találtam, de ugyanez lesz, csak magyarítva.



6 megjegyzés:

  1. Fenn van a molyon a magyar borítója a Halálmadaraknak.
    A fekete lyukak jó nagy rejtély, engem is birizgál, meg a többi ilyen jelenség is érdekes, csak kell némi utánaolvasás-tanulás, hogy megértsük. Hawking jó tanár ehhez. :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen, tudom, de nem szeretek mikronagyságú képeket feltölteni, a neten meg nincs még kinn, vagy legalábbis nem találtam. (tudod, borítómánia, ez is beletartozik.:D)
      nekem megérne egy utazást egy feketelyukba, hogy hol kötök ki. vagy megnyekkenek, vagy átkerülök egy másik dimenzióba. megérné kideríteni.:D

      Törlés
    2. hátööö, nem védeni akarom, de szerintem egy pont ilyen kép van fenn, mint amit betettél, nem mikro. :D Legalábbis a kiadó karcánál.
      Én nem mernék azért elutazni a fekete lyukba :S De érdekes gondolat, hogy dimenziókapuk is lehetnek akár. :)

      Törlés
    3. édes Pupikám, az én barátom a gugli, nem a moly.:D fb-n kerestem, de lehet, hogy nem kotortam elég mélyre, szal maradt ez. nem baj, csak a felirat lesz más úgyis.:)
      sztem kizárt, hogy a feketelyukak ne lennének valók valamire. csak úgy nem szokott lenni semmi az univerzumban. de amíg valami vissza nem tér, úgyse tudjuk meg. meg hátha Hawkingnak vannak jobb ötletei.

      Törlés
    4. Jójó :D :D

      Elküldthetnének pár embert fekete-lyuk bizniszre - akiket nem akarunk hogy visszatérjenek. :D :D Most egyébként a Trappistán pattogok inkább. Oda is elmehetne a fele emberiség, máris élhetőbb bolygónk lenne. :)

      Törlés
    5. ez a Trappista milyen egy hülye elnevezés... mér hívják így??
      nekem túl szép, hogy igaz legyen. állítólag az összes bolygón van víz, ami a mi fogalmaink szerint az élet alapja, aztán meg ugye ki tudja, máshol mi a helyzet. fura, hogy az összesen van víz. ami jó, abból kevés van, ami mérgező, abból meg sok. úgyhogy én inkább a fekete lyukat választom. :D

      Törlés