2012/11/12

10 - SFmag Antológia


Akit érdekel a sci-fi és a fantasy, és minőségi írásokra vágyik, biztosan rátalált már az SFmagra. Nem csak könyvértékeléseket lehet náluk olvasni, de nagyon jó tematikus cikkeik szoktak lenni, igen tájékozottak a világban történt eseményeket illetően is, és egyre kiterjedtebb kapcsolatokkal rendelkeznek külföldi magazinokkal is. Az ő idei válogatáskötetük ajánlója következik, ami megvehető e-ben az Ad Astra kiadó oldalán. (Tavaly is kiadtak egy antológiát, az ingyen letölthető innen.) 

Jeffrey Ford - Teremtés 10/8
Imádom, amikor valaki nyugodtan, komótosan mesél el egy titkokkal teli történetet. Ford azonnal megvett magának ezzel a hangvétellel, nagyon szeretnék tőle valami hosszabbat olvasni. A legjobb novella a válogatásban, nem csak a stílusa, hanem a témája miatt is.
Egy gyermek teremtő képzeletének alkotásáról szól, egy gólemről, és arról, hogy vannak dolgok, amiknek nem kell kiderülniük soha.

Elizabeth Hand - Kénkő Kleopátra 10/2
Soha nem értettem, miért élvezik azt egyesek, hogy apró lényeket gombostűvel egy fadarabhoz rögzítenek, majd bekeretezve a falra teszik, mintha valami festmény lenne. A novella szereplője természettudós, a lepkék a kedvencei.
Az egyetlen értelmes dolog ebben a novellában a felirat volt a bolt falán, hogy mit fognak művelni a tolvajokkal. Egyébként nem igazán értem, miért íródott. Szürreális, lehangoló és abszurd, értelem nélkül.A lány, aki imádja a pillangókat, pasikat kötöz ki, akikből pillangó lesz.

Peter Watts - A sziget 10/5
Egy igazi, hamisítatlan sci-fi, amelyben népünk néhány tagja elképzelhetetlen mértékű ideje utazik az űrben; a Föld már sehol sincs, ők pedig igyekeznek véghez vinni egy küldetést, de már azt sem tudják, létezik-e, aki a parancsot adta. elég sokrétegű, rövidségéhez képedt. Az építés, az építések közötti "halál", az éppen fenn lévők kapcsolati nihilje, és az a valami, az élő, gondolkodó lét, amivel szembekerültek, és amiről nem tudják, hogy előpusztítsák-e, vagy ne. Az örök kérdések: a kommunikáció problémája, és az élethez való hozzáállás, és újabb teremtésprobléma.

Adam-Troy Castro - Fölösek 10/7
A fölösek azok, akik a magzatokat kihordják. Késleltetett növekedés egy még biztonságos közegében, miközben a környezetről messzemenő benyomások érkeznek a magzati tudathoz. Ezt még megspékeli a fölös egyéb képessége, amiből a magzat egy elviselhető kivonatot kap: önpusztítás érzése, az evés felfokozott öröme, erotikus érzetek. Itt az élet a fogantatástól a születésig tart, mígnem a bedrótozott méhből egy tudat születésre ítélt egy embriót.

Rachel Swirsky: Erósz, Fília, Agapé 10/8
Egy robot élete embernek álcázva, majd tudatától megfosztva önmagát, a saját útkeresése.
Kár, hogy nincs tovább, érdekelt volna, mi talál magában.

Moskát Anita: Megnemszületettek városa 10/10
Mi is a meg-nem-születettség? Milyen az, amikor lemondanak valakiről, és minden esélytől megfosztják? Nem-élet létükben épp olyan fontos a szeretet és a bizalom, a remény és a hit, mint élő társaiknak
Döbbenetesen szép novella. Nagyon tetszett.
 
Tobias S Buckell: Anakoinózis  10/8
A kedves szőrmókok és a területfoglaló aerokraták története. A szőrmókok az önállóság és a szabadság eszméjét terjesztik furcsa örökítési rituáléval, az egymásra utalt népükön belül. Egyre jobban telítődnek a területfoglalók emlékeivel, az általuk keltett érzetekkel, nem is sejtve, mennyire véglegesen megváltoztatják a rituáléval önmagukat.

Juhász Viktor: A Rádiumember magányossága 10/9
Magyar szupermen repked áramvonalas aranyszín sisakban Budapest felett, majd magához hasonlatos különlegeseket toboroz, hogy előkerítsék az elrabolt professzort, és hogy megakadályozzák a GÉP elkészítését. Tetszett a futurisztikus Budapest, meg az alternatív történelem, és a repülő hős ellenére érzek benne némi steampunk vonást is, amitől külön szeretem ezt a novellát.

Robert Charles Wilson: Descartes színháza 10/10
Halott nagypapa egy neuroprotézisből próbálja segíteni unokáját, akinek dolga akadt egy halállal kísérletező emberrel. Alapvetően a jogi kiskapukat kihasználva végzi a kísérleteket, de most akadt egy névtelenségbe burkolózó gazdag pártfogója, akinek sem a kilétéről, sem a céljairól nincs tudomása senkinek.
Nagyon szimpatikus az elbeszélés stílusa, és az egyik legérdekesebb, legjobban megalkotott novella a válogatásban.
 
Catherynne M. Valente: A téridő tizenhárom arca 10/9
Valente Marija Morevnája, azt hiszem, mondhatom, hogy életem egyik meghatározó könyve. Ez a novella nagyon más, de itt iss megtalálhatjuk a mesék és teremtésmítoszok kissé módosított történeteit, felváltva egy író életének képeivel. És valami fantasztikus, ahogyan ír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése